DELA

Projektkör samlas runt Lejonkungen

Efter Queen kommer Lejonkungen – eller rättare sagt, en Lejonkungen-inspirerad föreställning.
I går repade Ålands projektkör för första gången med musiker, solister och skådespelare.
Queenkonserterna häromåret gav mersmak, men hur skulle kören gå vidare?
Producenten och dirigenten Johanna Grüssner spolar bandet tillbaka till början av 00-talet när hon var musiklärare i Bronx i New York. En dag såg hon en nerriven affisch på gatan. Unga sångare söktes till en uppsättning av Lejonkungen. Flera av hennes elever gick på auditions. De nådde inte ända fram men hon tog dem med sig på föreställningen.
Det blev en wow-upplevelse och ett minne för livet. Hon har sett den flera gånger och fast hon känner att hon kan låtarna och berättelsen utantill brister hon ut i ett stort leende när föreställningen börjar.
Den 21 mars ska musikmagin uppstå på Alandica. Förberedelserna har pågått bortåt två år, och det är fortfarande långt till premiären.
Att göra ”Lejonkungen” rakt av som musikal är inte möjligt. Disney som har rättigheterna skulle knappast sänka sig till Ålands projektkörs budget. Däremot går det bra att framföra låtar från Lejonkungen i en annan föreställning, och att översätta texter till svenska så länge man anmäler framförandet till upphovsrättsorganisationen Teosto. Isabella Grüssner som arbetar med manus och regi har översatt flera låtar som inte gjorts på svenska tidigare.
Totalt blir det tjugo låtar från tre filmer med fokus på den första Lejonkungen.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom