DELA

Post- och tullhuset fylls med kultur

Eckerö får ett eget kulturhus när Post- och tullhuset öppnar för säsongen.
I år händer mycket nytt: till exempel ska rummen i posthuset fyllas med föreningsliv och kulturella aktiviteter. Ny verksamhetsledare är Mervi Appel.

Flera aktörer är verksamma då Eckerö post- och tullhus öppnar första juni. Rummen i posthuset tas i bruk av bland annat Bel Canto som arrangerar sångkurser, Eckerö hembygdsförening och Ålands konstförening. Nordens institut arrangerar fyra programkvällar under sommaren och i caféet visas teaterföreställningar med mindre ensembler.
– Från och med nästa år sköts post- och tullhuset av en stiftelse, enligt samma modell som till exempel Sjöfartsmuseet. Verksamhetsplanen för det här året har gjorts av landskapsregeringen, säger Mervi Appel som sedan första april är anställd som verksamhetsledare.
– Den här modellen har legat klar i fem år utan att något hänt. Nu är jag glad att Mervi är anställd och att stiftelsen blir verklighet, säger tidigare verksamhetsledare Peter Winquist.

Ålands konstförening fyller så gott som hela övre våningen med sin 60-års jubileumsutställning.
– Vi vill lyfta fram allt det som hänt under de här åren, säger Peter Winquist.
Kuratorerna Nanna Sjöström, Minna Öberg och Kurt Simons har valt ut de sjuttio utställare som medverkar.
– Utställningen visar verk från våra medlemmar ända sedan starten 1953 till idag, säger Nanna Sjöström.
Verken ställs ut enligt tema, inte kronologiskt.
– Vi har ett rum med abstrakt grafik, ett med akvarell, ett fotorum och ett rum som vi kallar det roliga rummet, säger Sjöström.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax