DELA
Foto: Jonas Edsvik

Poesitävlingen som publiken avgör

Poetry Slam är ett evenemang också för publiken eftersom de deltar som jury och poängsätter dikterna.
Tävlingen i estradpoesi har blivit en hösttradition på Åland. I år är det 17:e gången de åländska mästerskapen i estradpoesi ordnas. Årets upplaga går av stapeln fredag den 27 oktober på Pub Stallhagen. Poetry Slam har uppstått på pubar och barer och arrangörerna, Ålands litteraturförening, tycker att Stallhagen är ett ypperligt ställe att ha tävlingen på.

– Det får gärna vara en mysig pubstämmning, man ska kunna slinka in som man är och till och med ställa sig på scen fast man inte planerat det, säger Carina Karlsson ordförande i Ålands litteraturförening.

– Det har hänt att någon skrivit dikterna på plats när de kommit dit, säger Kristina Svedmark, styrelsemedlem i Ålands litteraturförening.

Poetry Slam är en tävling i estradpoesi som går ut på att de tävlande har max tre minuter på sig att läsa upp en egenskriven dikt. Dikten får vara på vilket språk som helst man får inte ha med sig någon rekvisita men man får använda rösten precis hur man vill. Dikterna måste man inte kunna utantill. Tävlingen pågår i tre omgångar och de som bedömer är publiken.

– Det är ett evenemang i högsta grad för publiken därför att publiken får delta som jury. De ger poäng som sedan bestämmer vem som vinner, säger Carina Karlsson.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!