DELA
Foto: Patrik Dahlblom<07_Bildrubrik>KLASSIKER Bland de Telecastrar som visades upp på Bastun fanns Fenders egna modeller och åtminstone ett hemmabygge.

Pedalfrossa på Bastuns gitarrdag

Effektpedaler som smutsar ner ljudet och en klassisk Leo Fender-design stod i fokus på lördagens gitarrdag på Bastun.
Fender Telecaster-gitarren var en sensation när den introducerades i början av femtiotalet. Fram tills dess hade elgitarrer i princip varit akustiska gitarrer med mikrofoner. Leo Fender skapade den första äkta elgitarren. Den var stryktålig med ett vasst ljud och den blev snabbt en favorit bland country- och bluesgitarrister.

I lördags fick åländska telecasterägare chansen att visa sina instrument för likasinnade. På Bastuns scen stod ett antal förstärkare av ädla märken som Marshall och Fender.

Men framför allt handlade dagen om overdrivepedaler. Kurt Lindbom tog på sig uppdraget att provspela pedalerna som deltagarna tog med sig, och det var många.

Overdrivepedaler simulerar effekten man får när volymen på rörförstärkare dras upp högt. Den effekten är önskvärd i synnerhet om man spelar bluesrock eller hård rock. Men rockgitarrister tenderar att köpa stärkare som är större än vad deras spellokaler kräver och då behövs pedaler för att få den önskade effekten.

På sjuttiotalet kunde gitarrister välja mellan ett fåtal tillverkare och modeller. Sedan dess har utbudet exploderat.

Läs mer i papperstidningen!