DELA
Foto: PRIVAT

Ovanlig trio gör uruppförande på Åland

Trio Hav har en ovanlig instrumentsättning: oboe, viola och piano. Det har gjort att flera tonsättare vill skriva musik för dem.

Denna vecka ger de tre konserter på Åland.
För ungefär ett år började vännerna Anna Randelin och Victor Förström repetera tillsammans med Helga Löfvenius under namnet Trio Hav. De gjorde två konserter på Åland förra sommaren. Nya Åland når dem på telefon i Stockholm då de övar inför årets konsertserie på Åland.

– Helga och jag har lärt känna varandra då vi spelade i samma orkester i Uppsala. Vi ville göra något tillsammans och då behövde vi en pianist. Det föll sig naturligt att ta med Victor som jag kände sedan tidigare som duktig åländsk pianist, berättar oboisten Anna Randelin.

Kombinationen oboe, viola och piano är ovanlig, också ute i världen. Det finns få originalverk skrivna för den sättningen.

– Den amerikanska trion Ensemble Schumann hittade oss på nätet och tog kontakt. Det var jätteroligt, de kom med repertoartips och lyckönskningar.

Det har också lett till att flera nutida kompositörer hörde av sig till trion efter deras konserter 2016 och ville skriva musik för dem.

Konserterna är i Sankt Görans kyrka i Mariehamn torsdag 27.7 kl. 20 , i Vårdö kyrka fredag 28.7 kl. 19 och i Föglö kyrka 29.7 kl 18, därtill har gruppen även en konsert i Uppsala 2.8.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!