DELA

Operabio på stadshuset går ihop

Direktsänd opera på stadshuset är tills vidare ingen god affär, men det går ihop.
Det säger kulturföreningen Katrinas ordförande Barbro Sundback inför lördagens Mozartopera ”Don Giovanni”.
I början av oktober direktsändes ”Phantom of the opera” från Royal Albert Hall i London för en fullsatt sal i stadshuset. Närmare 200 biljetter såldes, ett rekord för Katrinas operavisningar.
Många av besökarna var där för första gången och Barbro Sundback hoppas att de återvänder på lördag. Metropolitanoperans ”Don Giovanni” med den polske barytonen Mariusz Kwiecien är lättsam och publikvänlig.
När baren i stadshuset öppnas före konserten presenterar hon som vanligt kvällens opera.
– Jag hade tänkt göra det bara en gång men det blev så efterfrågat att jag fortsatte. Och jag tycker själv att det är roligt, Don Giovanni är min favoritopera.


Knappt hundra
Föreställningarna drar i medeltal knappt hundra åskådare.
– Det går igenom tack vare att vi får vara på stadshuset. Trakteringen är ett viktigt komplement till biljettförsäljningen. Vi skulle behöva mellan hundra och hundratjugo åskådare per visning för att vara riktigt trygga. Men vi förstår att det finns föreställningar där vi inte kan sälja så många biljetter.
Två andra direktsändningar är bokade i höst. Bolsjojteaterns balett ”Törnrosa” visas den 20 november. Och nästa veckoslut, den 5 november, visas ”Siegfried”, den tredje delen av Richard Wagners ”Nibelungen” (Ringen).
– Det finns en Wagnerpublik på Åland. Det är operans hårdrock, säger Sundback.
På tal om rock finns det möjligheter att visa rockkonserter på stadshuset tack vare samarbetet med Folkets hus och parker i Sverige. Men hittills har utbudet varit snålt. De senaste åren har spelningar med U2, Robbie Williams och Red Hot Chili Peppers direktsänts i Sverige.
För Katrina ligger fokus fortfarande på operan.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom