DELA
Foto: Ida K Jansson

Ny konsert om kvinnorna och kriget

Att lämna allt hemvant och tvingas fly mot en osäker framtid är en ständigt aktuell berättelse.

Sångensemblerna Flera Röster och Arstuflickorna ger i konsertberättelsen ”Karelen, Karelen” röst åt tre kvinnors minnen av flykten, kriget och hur livet sedan blev.
Stommen i konsertberättelsen utgörs av Helli Forsbergs dikter tonsatta av Kaj Sundblom. Heli Forsberg föddes på Karelska näset, kom att bo i Stockholm och senare på Brändö Lappo. Sångerna har tidigare spelats in på skiva av gruppen Arsutflickorna.

– Jag drömde redan då om att få göra något sådant här, berättar Camilla Gunell. Berättelsen är ständigt aktuell och nu med anledning av Finlands 100 års passade det perfekt.

Två andra skrivande kvinnors berättelser har man tagit med i programmet, åländska Mirjam Öbergs och den finska författaren Eeva Kilpis.

Berättelserna har vävts ihop av Isabella Grüssner-Sarling som också regisserat föreställningen.

– Det har varit fantastiskt att jobba med Isabella, dansaren Ylva Watkins och våra riktigt duktiga musiker: Kaj Sundblom, Andreas Nyberg, Alexander Walldén och Anton Johansson, säger Sara Kemetter musikalisk ledare för Flera Röster.

Konsertberättelsen Karelen, Karelen ges i auditoriet på Alandica den 30 september. Föreställningen klockan 16 är slutsåld och endast ett fåtal biljetter finns kvar till föreställningen klockan 19, man har därför valt att sätta in en till föreställning på söndagen den 1 oktober kl 14. Biljetter kan bokas och köpas via Alandica.

Läs mer i måndagens Nya Åland!