DELA

Nya replokaler för Mariehamnsbanden

Stadens replokaler för unga band blir dubbelt fler så fort de två lokalerna i Uncan ljudisolerats.
Det hänger på stadens fastighetsavdelning men ska bli klart under våren, säger ungdomschefen Maria Törnqvist.
Nu finns ändamålsenliga replokaler för band i ungdomsgårdarna Tvärsan och Bastun. Den ena replokalen i Uncan blir enligt Tvärsans modell, så att ungdomar får låna instrument och testa på att spela under ungdomsgårdens öppethållningstider. Den andra lokalen ska hyras ut och kunna användas av ett eller flera band under vilka tider som helst.
Flera band gick i våras gick ut med ett upprop där bristen på replokaler påtalades. I augusti lämnade Igge Holmberg (S) in en motion till stadsfullmäktige, och nu har en planeringsgrupp inom fritidsverket undersökt saken. Jessy Hartvik är en av dem som suttit med i gruppen, som endast undersökt de fastigheter som staden redan äger.
– Vi har tittat på mängder av utrymmen, men det är inte så lätt att hitta ställen där banden får vara kvällstid. Vi har stött på många märkliga argument och det dummaste är att replokaler är onödiga eftersom ingen ändå spelar. Hur ska ungdomar kunna spela om det inte finns någonstans där de kan repa?
I förslaget som stadsdirektör Edgar Vickström för fram till stadsstyrelsen på torsdag finns förutom Uncans lokaler, också omklädningsrummen vid Backebergs sportfält. Nackdelen med dem är att de kan hyras ut bara vintertid, oktober till april, eftersom de behövs för sportverksamhet resten av året.
– Jag tycker omklädningsrummen är ett intressant förslag. Ingen bor riktigt nära dem och tänk vad oväntat för dem som promenerar förbi att det strömmar ut musik just där, säger Maria Törnqvist.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist