DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LÄSER MYCKET Alexandra Grahn säger att hon alltid varit en bokmal.

Nya kulturredaktören ser fram emot sitt uppdrag

Österbottentjejen Alexandra Grahn vikarierar Nyans kulturredaktör Karin Erlandsson under kommande år.

Erlandsson, som ska ägna 2016 åt en ny bok, går på tjänstledighet.
Nyckeln till att bli en bra kulturjournalist är bredd menar Alexandra Grahn, som är imponerad av det breda kulturutbudet på sin nya hemort.

– Den åländska kulturen hänger ju samman en del med den finlandssvenska så på sätt är jag bekant med den. Men jag ser fram emot att lära mig mer, säger hon.

Hon flyttade i höstas till Mariehamn från Vasa där hon studerar statsvetenskap med inriktning masskommunikation. Sambon Simon Hägglund är ålänning och hon säger att hon alltid har trivts på Åland.

– Redan när jag kom hit första gången sade jag att jag skulle kunna tänka mig att bo här.

Vad konsumerar du själv för kultur?

– Jag läser mycket och har alltid varit lite av en bokmal. Nu den senaste tiden har det mest blivit kurslitteratur men annars läser jag allt från underhållningslitteratur till långa romaner. Att läsa är enormt avkopplande för mig. Sedan tycker jag väldigt mycket om att gå på konstutställningar.

Hur ser du på åländsk kultur?

– Det finns ett rikt kulturliv på Åland som jag ser fram emot att lära mig mer om. Det finns många gallerier och museer för en sådan liten ort som Mariehamn till exempel och jag tycker att kopplingen mellan sjöfarten och kulturen här på Åland är intressant.