DELA

Nya horisonter på litteraturdagarna

Mariehamns litteraturdagar står för dörren, och i år vill arrangörerna fråga deltagarna om synvinklar och förståelser.
Årets litteraturdagar i Mariehamn, som inleds på fredag, har ett motto av den tyske förbundskanslern Konrad Adenauer: vi lever alla under samma himmel, men vi har inte samma horisont. Temat får årets dagar är alltså ”horisont”.
Fred Forsell kommer att vara konferencier för fredagskvällens program. Han diskuterar bland annat med den prisbelönta poeten Aase Berg och skådespelaren och författaren Jonas Karlsson. Karlsson spelade nyligen August Strindberg i ett drama producerat av Sveriges Television.
Lördagen är som vanligt fullpackad med diskussioner. Ur flödet kan plockas författaren David Lagercrantz som skrivit biografin om Zlatan Ibrahimovic. Han samtalar med Jonna Ekman. Tomas Bannerheds debutroman ”Korparna” har hyllats och fått både Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Hans samtalspartner är Katarina Gäddnäs.
På fredagen belönas vinnarna i Nordens instituts på Åland skrivtävling för alla åländska nior. 210 bidrag lämnades in i år, vilket är rekord för tävlingen.
En jury har valt ut tre vinnande bidrag som belönas med pengar och ett hedersomnämnande. Musikern Peter Hägerstrand har dessutom valt ut ett bidrag att tonsätta. Resultatet spelas in på skiva och Hägerstrand framträder under dagarna med sången.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson