DELA

Ny långfilm spelas in på Lågskär

Efter framgångarna med ”Iris” ger sig Ulrika Bengts och Mats Långbacka nu in i ett nytt långilmsprojekt.
Inspelningen av filmen med arbetsnamnet ”Fyren” skall ske på Lågskär i juli och augusti. Åland står först i tur när man genomför auditionerna för att besätta filmens ungdomsroller.
Regissören Ulrika Bengts säger man är mycket nöjd med det åländska samarbetet kring ”Iris” och att man därför gärna återkommer till Åland med det nya filmprojektet.


Vuxenfilm
”Fyren” är till skillnad från ”Iris” en film som riktar sig till en vuxen publik. Den utspelar sig 1939 på en fyrö någonstans i Östersjön och bygger på en bok av den tyske författaren Roland Fauser. Filmmanuset har skrivits av den svenske manusförfattaren Jimmy Karlsson som också har gjort manus till uppmärksammade filmer som ”Den bästa av mödrar” och ”Där vi en gång gått”.
– Vi har varit runt och tittat på olika fyrar men kommit till att Lågskär skulle lämpa sig bäst, säger Ulrika Bengts.
Filmen görs av Långfilm Productions som också stod bakom ”Iris”. Regissör är Ulrika Bengts och producent Mats Långbacka. Robert Nordström står för fotot och Peter Hägerstrand gör filmmusiken.
I de auditioner som nu skall hållas söker man två två tonårspojkar på 12 – 15 år gamla och en flicka på 5 – 7. Den första provfilmningen sker i Mariehamn torsdag till lördag, den 8-10 mars och Ulrika Bengts hoppas på stor uppslutning.
Läs mer i fredagens Nya Åland!

Jan Kronholm