DELA

Ny bok om åländsk spionhärva i Stockholm

En tidigare okänd åländsk spionhistoria kommer ut i bokform lagom till jul.

Den innehåller alla klassiska ingredienser: spioneri, smuggling, fagra damer och farliga resor.
Det var i samband med forskningen om tillkomsten av Ålands självstyrelse som Mats Adamczak kom spionhistorien på spåren.

– Det har hänt mycket det senaste åren med digitalisering av gamla tidningsartiklar. Denna historia kom jag över via Svenska Dagbladets arkiv.

Det handlar om tre ålänningar Erik Gustav Flodin och Gustav Primus Englund från Föglö och Erik August Eriksson från Lumparland som åkte fast för spioneri den 11 november 1915.

– Artikeln hette Vegafinnarna, men namnen var svenska och jag reagerade speciellt på namnet Flodin, berättar Mats Adamczak.

På grund av censuren finns inget om rättegången i finländska tidningar.

– Men efter mycket sökande hittade jag rättegångshandlingarna i stadsarkivet i Stockholm. Fallet har varit hemligstämplat i 75 år och materialet blev fritt först 1991.

Ålänningarna spionerade för Ryssland i Sverige.

– Men åtminstone en av dem var också dubbelspion och spionerade för Tyskland.

Eftersom de tre ålänningarna ändå åkte över till Sverige med jämna mellanrum, passade de på att smuggla samtidigt.

– De smugglade får och fisk till Sverige och sprit och socker på väg tillbaka till Åland. De körde med släckta lanternor genom minbältena.

Boken utkommer i början av december och kan förhandsbeställas via Mats Adamczaks hemsida Den bortglömda historien, eller via Nya Åland för dig som har Nyankortet.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!