DELA

Nu ska Ålands landskapsvante utses

Nu ska Ålands landskapsvante utses. Hittills har 36 bidrag lämnats in på museet, och fler kan lämnas in fram till sista november.
– Vanten var bland det viktigaste man hade för att kunna arbeta utomhus i kyla, säger Ann-Britt Verho, ordförande i Ålands marthadistrikts hemslöjdssektion
Åland är det enda landskapet i Finland som inte har en landskapsvante. Dessutom fyller Ålands Marthadistrikt hundra år nästa år. Marthorna beslöt att ordna en tävling för att utse landskapsvanten, och samtidigt fira sitt jubileum.
– Vantar har ofta nötts ut, men det finns också många som sparat sina vantar. Kanske för att de stickats av en farmor som sedan länge är död, säger Ann-Britt Verho.


Publikfavorit
Många vantar har lämnats in till utställningen. Förutom de än så länge 36 tävlingsbidragen har ungefär 100 andra vantar lämnats in eller letats fram ur museets samlingar.
– Vi har ställt ut alla vantar som kommit in. De kan fungera dels som inspiration om någon ännu vill delta i tävlingen, dels är de vackra att titta på, säger Ann-Britt Verho.
Vart efter bidragen lämnas in ställs de fram i montrarna. Då kan både publiken rösta på sin favorit och juryn bestämma vilken vante som ska vinna.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax