DELA

Nu firas 60 år av gemenskap och sång

Manskören Åländska Sångare fyller 60 år och firar jubileet på fredag.
– Jag känner både vemod och glädje, säger dirigent Knut Grüssner.
I år är det 60 år sedan Karl-Gunnar Fagerholm från Saltvik grundade Manskören Åländska Sångare, Mås.
– Han var en mångkunnig man: folkskollärare, politiker, språklärare, kantor… Han både dirigerade och arrangerade verk åt kören i många år, minns sekreterare Leif Jansson, som själv sjungit med i kören sedan 1971.
Körens verkliga glansperiod inföll under 70-och 80-talet, då Mås var Svenskfinlands största manskör med drygt 70 aktiva sångare. Då gjordes många resor till bland annat Ryssland, USA, Tyskland, Estland och de nordiska länderna.
– På våra resor fick också damerna följa med. Det är lite speciellt för en manskör, men vi har så trevliga damer, säger Jansson.


Hembygdskänsla
Repertoaren har alltid kretsat mycket kring det åländska, och på senare år innefattat mycket shantys.
– Det har känts viktigt eftersom det stärker hembygdskänslan och dessutom tar vara på den musiktradition som finns på Åland. Och den är inte dålig, säger Jansson.
Numera håller man sig till ett fåtal uppträdanden per år.
– Vi brukar sjunga på Pommernfesten i samband med självstyrelsedagen. och under Sjödagarna. Och under jubileumsfirandet ska vi förstås sjunga, säger Jansson.
Firandet äger rum på Solhem fredagen den 31 oktober klockan 18. Redan klockan 14 inleder man med att lägga blommor på Fagerholms grav.
På kvällen blir det givetvis sång och program.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström