DELA
Foto: Alexandra GrahnVERAAKTUELL RAlf Svenblads fotografier av Mariehamn var en av de första programpunkterna när filmfestivalen Vera öppnade igår kväll.

Nostalgitripp i Mariehamn

En av första programpunkterna för Vera filmfestival var ”Det Mariehamn som gått”, ett bildspel av Ralf Svenblad med av Mariehamn tagna i slutet på 1960-talet och början på 1970-talet. Denna tid var en brytningstid i Mariehamn, med den ekonomiska uppgången och turismen som ökade blev byggandet mera modernt och många gamla träbyggnader försvann.

– Bilderna är i huvudsak tagna under åren 1968-1972 då mycket av gamla Mariehamn försvann. Mariehamn ser väldigt annorlunda ut i dag än vad det gjorde då, säger Svenblad.

När turismen ökade skulle nya hotell byggas, större och modernare. Ålänningar som bodde på landsbygden hade börjat flytta in till stan för att bo och jobba.

– Man drogs väl med av den allmänna hysterin av att det skulle vara fint och modernt när man byggde. Det blev större, men mer anonymt.

I början på 1960-talet var Mariehamn fortfarande något av en trähusidyll.

– Men hur idylliskt det sen var för dem som bodde i de dragiga husen med torrdass på gården är annan fråga. Men för en betraktaren nu kanske det var en idyll, säger Svenblad.

Svenblads fotografering började ganska sporadiskt och han var runt 20 år när han tog de första bilderna som finns i bildspelet.

– Till först hade jag ingen vision med det, jag var intresserad av fotografering helt enkelt och ville avspegla vardagen.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!