DELA

Nostalgisk kväll när Bastun firade 40 år

Den 16 februari 1974 smygöppnade Träffpunkt Ungdoms lokal Pub Bastun. Det firades med en jubileumsfest i lördags.
– Bastun betydde allt för oss på den tiden, säger Casper Wrede, en av de som var med från början.
Medelåldern var högre än vanligt när Bastun ordnade 40-årsfest på lördagen. Många av de som var med och startade Pub Bastun i mitten av 70-talet var på plats, och det blev en kväll där festdeltagarna frossade i goda minnen.
– Vi var ett gäng som gick i gymnasiet tillsammans då för 40 år sedan. Vi var jämnt på Bastun. Vi bodde i princip här den där våren för 40 år sedan, säger Inger Karlsson-Wickström.
Karlsson-Wickström sitter i bardelen tillsammans med Casper Wrede, Hasse Wickström, Johan Jansson och Björn Greitz. Alla var med och startade upp Bastun.
– På den tiden betydde Bastun allt. Även efter att vi flyttade bort från Åland besökte vi Bastun ofta. Så fort vi kom hem gick vi hit, säger Wrede.
Hasse Wickström säger att även gängets barn blivit bastuniter.
– De har blivit det utan att vi försökt påverka dem. Kanske är det för att de hört så mycket positivt om Bastun genom åren. Så många historier om roliga saker som hände här.
Lördagens fest bjöd förutom på minnen även på musik, öl och tilltugg. Fred Lane, som spelade när Bastun öppnade 1974, var tillbaka och stod för underhållningen. Senare på kvällen spelade även åländska bandet Blust med Tom Fagerholm, Yai Phantong, Dexter Mäkelä och Tomas Tornefjell.
I baren serverades öl som kvällen till ära försetts med Bastunetikett, och den som var hungrig kunde äta en snuttburgare.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Lundberg