DELA
Foto: Cata Portin

Nordisk biblioteksvecka med ö-tema

Idag startar den nordiska biblioteksveckan. Temat är Öar i Norden och en av årets utvalda texter är från Ulla-Lena Lundbergs roman Is.
I dag samlas över 120 000 barn, unga och vuxna för att delta i det största nordiska högläsningsevenemanget. Nordisk biblioteksvecka arrangeras för 21 gången av föreningarna Norden för att främja nordisk litteratur och berättartradition.

– Genom högläsning och litteratur får vi en paus från den hektiska vardagen med telefoner och datorer och möjlighet att fördjupa oss i bokens värld. Den gemenskap som skapas av att högläsa samma texter samtidigt i över 14 olika länder är fantastisk och skapar en helt unik nordisk samhörighet, säger Anne Malmström, projektledare Nordisk biblioteksvecka.

I år uppmärksammar biblioteksveckan Finlands 100 års jubileum genom att välja finländska högläsningsböcker. Det gemensamma temat för alla böcker är Öar i Norden.

För de yngsta barnen kommer boken Skattkammarön att läsas högt. Boken är skriven och illustrerad av Mauri Kunnas, en av Finlands mest populära och framgångsrika barnboksförfattare.

– För unga har vi valt den populära fantasyromanen Maresi, som är skriven av finlandssvenska Maria Turtschaninoff och utgiven i 22 olika länder.

Boken Is, skriven av den åländska författaren Ulla-Lena Lundberg läses högt i vuxenkategorin. Is har fått flera priser och blev bland annat nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Läs mer i måndagens Nya Åland!