DELA

Williams lyser som Monroe

En filmassistents memoarer ligger till grund för det lättsamma dramat ”Min vecka med Marilyn”, om vad som hände när Marilyn Monroe reste till London för att spela mot Sir Laurence Olivier i komedin ”Prinsen och revyflickan”.
Nu kommer filmen på bio Savoy.
Året var 1956 och Monroe var vid det laget en superstjärna med filmer som ”Herrar föredrar blondiner” och ”Flickan ovanpå” på sin cv.
Den nitton år äldre Sir Laurence Olivier var en klassiskt skolad skådespelare som hade hyllats och adlats bland annat för sina strålande Shakespearetolkningar.

Goda recensioner
Oliviers assistent Colin Clark fick i uppdrag att ta hand om Monroe som hade svårt att hantera kändisskapets nackdelar. Han skrev om upplevelsen i ”The prince, the showgirl and I” som publicerades 1995. En vecka saknades i den boken och det är de dagarna som han senare beskrev i boken ”My week with Marilyn”.
Recensenter har ifrågasatt sanningshalten i Clarks berättelse men filmen får goda recensioner. Michelle Williams, som slog igenom i tv-serien Dawson’s Creek och sedan hyllats för roller i dramer som ”Brokeback mountain” och ”Blue valentine”, får mycket beröm för sin Monroetolkning.
Filmsajten Screenrant skriver att Williams har samma utstrålning som Monroe i filmscenerna från ”Prinsen och revyflickan”. Åskådaren får inga nya insikter i mysteriet Monroe men Williams insats räcker till för att göra filmen sevärd.
”Min vecka med Marilyn”
Drama.
Regi: Richard Curtis.
I huvudrollerna: Michelle Williams, Kenneth Branagh och Eddie Redmayne.
Längd: 99 min.
Åldersgräns: T – barntillåten
Visas på bio Savoy fredag 18.45, lördag 15.45, måndag 18.00, tisdag 18.00.

Patrik Dahlblom