DELA
Foto: Pressbild<07_Bildrubrik>PÅPÄLSAD Det var den här rollen som gjorde att åländska Paf utnämnde Leonardo DiCaprio till storfavorit att vinna sin första Oscar för bästa manliga huvudroll. Oscarsgalan arrangeras den 28 februari.

Westernthriller med DiCaprio

Rollen som Hugh Glass i filmen ”The Revenant” gjorde att åländska Paf utnämnde Leonardo DiCaprio till storfavorit att vinna sin första Oscar för bästa manliga huvudroll.

I kväll har den premiär på Bio Savoy.

Handlingens beskrivs så här:

”Under en expedition i den outforskade amerikanska vildmarken blir pälsjägaren Hugh Glass attackerad av en björn och lämnad att dö av de andra. I sin kamp att överleva får han utstå obeskrivlig sorg och att ha blivit bedragen av sin närmaste vän John Fitzgerald.

Nu är han på jakt efter upprättelse i den bittra vintern och drivs bara av ren viljestyrka och kärlek till sin familj.”

– Det är uppfriskande hur ”Revenant” fått så mycket god kritik trots att den saknar de flesta element som annars förknippas med en så kallad ”viktig film”, utöver DiCaprios vettvilliga självplågeri förstås, skriver SVT Kultur och ger filmen fyra av fem poäng.

Fyra av sex blir det i Dagens Nyheter, som tycker att filmen är ” en vacker och våldsam saga om kolonialism, hämnd och överlevnad.”

Metro nöjer sig med en trea:

– ”The revenant” är onekligen en imponerande film, gjord med muskler. Ändå är det något som har gått snett för Iñárritu. Ur gravallvaret föds ofrivillig komik och banala slutsatser om hämndens natur.

Läs om helgens andra premifilm på Nöje i fredagens Nya Åland!