DELA

Vänner som har sex

”Varför tror ni kvinnor att ni alltid måste manipulera oss män till att göra som ni vill?”.
Den frågan ställer den manliga huvudpersonen Dylan (Justin Timberlake) till den kvinnliga huvudpersonen Jamie (Mila Kunis) i ”Friends with benefits” som visas på bio Savoy. Svaret kommer blixtsnabbt: ”Historia, egna erfarenheter och romantiska komedier.”
I det replikskiftet ryms det som är bra och dåligt med ”Friends with benefits”. Å ena sidan är det en smart film med rapp dialog som driver med sig själv. Å andra sidan vilar den tungt på den gamla klyschan att kvinnor är från Venus och män är från Mars.
Jamie och Dylan möts när hon rekryterar honom till ett flådigt magasinsjobb, och övertalar honom att flytta från Los Angeles till New York. De blir goda vänner och attraheras av varandra, men är inte intresserade av ett förhållande och bestämmer sig för att ha sex utan romantik.

Traditionellt
”Friends with benefits” är årets tredje romantiska Hollywoodkomedi (efter ”Love and other drugs” och ”No strings attached”) som handlar om vänner som har sex – kanske ett försök att anpassa genren till mer moderna förhållanden.
Men så värst nyskapande om relationer blir det aldrig, i slutändan är det ändå traditionell tvåsamhet som segrar, ackompanjerad av stora romantiska gester och känslosam musik.
”Friends with benefits” är ändå sevärd, om man kan bortse från de slentrianmässiga klyschorna om tjejer som trånar och killar som flyr. Timberlake och Kunis är intelligenta skådisar med fin personkemi, och deras ordväxlingar är (med Hollywoodmått mätt) lika vågade som sexscenerna.
Två biroller livar upp ytterligare: Patricia Clarkson som Jamies hippiemorsa och Woody Harrelson som gay och supermacho sportredaktör.
”Friends with benefits”
Genre: Romantisk komedi
Med: Justin Timberlake, Mila Kunis, Patricia Clarkson med flera
Regi: Will Gluck
Speltid: 1 tim 49 min
Censur: F-13/11.
Visas på bio Savoy lördag 18.20, söndag 20.30, måndag–torsdag 18.00.
TRE STJÄRNOR

Karin Svensson/TT Spektra