DELA
Foto: Jonas EdsvikBANDBOKARE Sune Eriksson har stått i Parks garderob och bokat band sedan det tidiga nittiotalet.

Tusen spelningar på Parks bar

Tusen konserter på tjugofyra år.

Det har Parks bars bandbokare Sune Eriksson fixat. Men nu är det osäkert om det fortsätter efter årsskiftet.
De nuvarande krögarna Werner Sundberg och Dan Förström lämnar Parks bar och restaurang och personalen är uppsagd till årsskiftet.

Ägaren Viking Line tänker inte driva baren och restaurangen i egen regi, men det är inte heller klart vem som tar över och om verksamheten då fortsätter som tidigare.

Parks bar har blivit en viktig scen för många åländska band, konstaterar Sune Eriksson.

När han blev ansvarig för artistbokningarna i början av nittiotalet var stampubliken mest intresserad av blues. Men den skulle vara svensk.

– Ett tag kunde vi boka vilket svenskt bluesband som helst och det var alltid fullt. Det fanns bara ett åländskt bluesband som funkade. Om Kutten (Kurt Lindbom) var med så var det okej för publiken.

Det var här som det unga gävlebandet The Refreshments fick scenvana. Bandet kom till Mariehamn många gånger innan det slog igenom stort i Sverige och blev för dyrt för Park.

– Om jag minns rätt gjorde de sin första spelning hemma i Gävle och sin andra här. (Saxofonisten) Micke Finell var deras bokare. På den tiden sköttes alla kontakter via telefon och fax.

Trubadurer som Richard ”Räven” Holmgren, Peter Nordlund och Kire Ljung har blivit stammisar på Parks scen. I kväll är det Räven som intar scenen.