DELA
Foto: Pressbild<07_Bildrubrik>KRIGSDRAMA Joshua Connor (Russell Crowe) letar efter sina söners lik.

Söker sina söner i krigshärjat Turkiet

“The Water Diviner” är Russell Crowes regidebut – med Russell Crowe i huvudrollen – som mötts av hård kritik för sättet på vilket den belyser händelserna i Turkiet under första världskriget.

I kväll har den premiär på bio Savoy.

Det är också den sista filmen som Andrew Lesnie, cinematografen bakom “The Lord of The Rings” och “Hobbit” trilogierna, arbetade på innan hans död i slutet av april i år, två dagar efter ANZAC-invasionens 100-årsdag.

Trots blandade recensioner håller filmen ett snittbetyg på 7,3 av 10 på imdb.com.

Australien, 1919. Joshua Connor (Crowe) förlorade sina tre söner under den australiska och nyzeeländska armékåren ANZACs strider Turkiet 1915. De är saknade och antas vara döda.

När hans fru Eliza (Jaqueline McKenzie) inte längre orkar med sorgen och begår självmord bestämmer sig Joshua för att hämta hem sina söners kroppar och begrava dem alla tillsammans.

Trots att tillträde till Gallipoli är förbjudet av den brittiska armén lyckas Joshua ta sig in i landet.

Med hjälp av den änkeblivna hotellinnehavaren Ayshe (Olga Kurylenko), den turkiske officeren Hasan (Yilmaz Erdogan) och sin mystiska förmåga att se saker får han reda på att två av hans söner dog i Gallipoli, men att den tredje, Arthur (Ryan Corr) fördes som krigsfånge till Istanbul.