DELA

Schlagerhälsningar från Hobart!

Sveriges femte årstid börjar på lördag. Mellan vinter och vår kommer nämligen mellon, ett musikaliskt menföre.
Årets Mello blir lite annorlunda för undertecknad, Nyans egen schlagerskribent. Jag skriver från en av världens absolut vackraste öar till en lika vacker övärld. Från Tasmanien till Åland.
16 000 km är avståndet mellan Hobart och Mariehamn. Men jag låter inte avståndet och det faktum att jag är ett år alterneringsledig hindra mig från att titta på tävlingen och skriva om det.
Traditioner är till för att hållas.

Ni tänker säkert att ingen på Tasmanien har hört talas om Melodifestivalen…
Då tar jag död på den förutfattade meningen direkt.
Redan första kvällen i ”down under” träffade jag tre personer som började prata om Eurovision Song Contest och även om Mellon då jag berättade att jag var svenskspråkig. Detta utan att jag själv lett in samtalet på ämnet.
Australien har blivit schlagertokigt. I 20 år har man sänt tävlingen på TV, men det är under de senaste åren det blivit riktigt stort. Åtminstone i regnbågsvärlden.
Förra året handlade en av mellanakterna i Danmarks Eurovision helt om schlagertokiga Australien. Och att Abba är stora här visste ni säkert redan. En av fem äger en platta med Abba.

Jag får titta på Mellon med min iPad om wifi funkar normalt.
För fjortonde året i rad genomförs Melodifestivalen med deltävlingar. Formatet har förnyats något. I år har man minskat ner antalet bidrag med fyra.
Sju låtar tävlar i varje deltävling istället för åtta, i andra chansen går fyra bidrag till finalen den 14 mars, där tolv tävlande gör upp om biljetten till Wien istället för tio som åren innan.
Programledare är Sanna Nielsen och Robin Paulsson.

Hur ser startfältet ut då? Jo jag är nöjd! Det kryllar av nykomlingar, eller för allmänheten okända namn. Det garanterar överraskningar och nya stjärnskott.
Det är bra. Vem vill se Magnus Carlsson, Andreas Johnson och Jessica Andersson varje år? Tydligen många eftersom de är med i år igen. Okej det är några år sedan vi fick se Magnus. Jag ger honom en chans.
Däremot tror jag att tittarsiffrorna kommer att rasa. I de fyra deltävlingarna lyser de stora artisterna med sin frånvaro. Ingen artist får folk att flockas runt rutan i år.

Okej Eric Saade. Han är ju känd. Stor? Knappast! Killen har haft två hits från Mellon, men särskilt megastor är han ju inte.
En spektakulär scenshow lär vi få se och hitmakaren Fredrik Kempe har snickrat ihop låten tillsammans med David Kreuger, som bland annat jobbat med Britney Spears och Westlife. De skrev även fjolårsvinnaren UNDO. I ”Manboy” duschade Eric och i ”Populär” sprängde han en glasbur.
Stort nummer har utlovats även denna gång. Men inget är hemligt fram till direktsändning längre. Det är bara att läsa kvällstidningarna så har man ju sett allt på förhand.
Förhandsfavorit? Ja! Eric Saade kom trots allt trea i Eurovisionen, nu har han sikte på guld i Wien.

Måns Zelmerlöw är också han en artist som slog igenom i Mellon. Cara Mia är en klassiker på schlagerhimlen. Men sedan blev han snabbt en mysfarbror med hela svenska folket genom programledarrollen i Allsång på Skansen. Måns får äran att sjunga sist av alla 28.
Stor stjärna? Knappast! Favorit? Kanske, om låten är mumma.

Jag skulle vilja se namn som Mando Diao, Marie Fredriksson, Laleh, Robyn, Agnes Carlson, Zara Larsson eller Tove Lo (trea på USA-listan). Miss Li tävlar, men bara som låtskrivare tyvärr.

Låtskrivarna är annars alltid intressanta att följa. De gamla schlagerrävarna Fredrik Kempe, Thomas G:son och Bobby Ljunggren är ju självklart med och strider.
De har säkert många hits på kommande även denna gång, men en svart häst i sammanhanget är John Gordon. Han skrev tyska vinnarlåten ”Satellite” med Lena. Han har skrivit gruppen Neverstores bidrag i deltävling två. Att Avicii skulle bidra kan man bara drömma om och glömma.
Mer om Mellon i papperstidningen!

David Lindström
Nyans schlagerskribent sedan 2002