DELA

Så vinner ni Unga band

Är stenhård vinnarattityd eller cool softarstil vägen mot förstaplatsen i helgens tävling?
Ida Kronholm, medlem i 2008 års segrare The Pee Gees, har svaren.
Hur ska man tänka när man går upp på scen?
– Vi gick in med attityden att ha roligt, vi förväntade oss ingenting. Så att inte tänka på något annat än att bara ha jävla roligt!
Vad gör man med all nervositet?
– Jag tycker man ska använda den till sin fördel. Det finns mycket attityder kring att spela musik: Att man ska vara cool, oberörd och lugn. Om man skakar kan man använda den energin och föra ut den i kroppen så att man exploderar när man kommer upp på scen.
Hur då?
– Man kan dansa lite med varandra, hoppa, skrika lite, göra av med lite med energin innan man går upp på scen. Hitta på något krigsrop…
Är du själv nervös?
– Det varierar men jag tycker man behöver vara det litegrann just för att få fram explosionen som jag pratade om. Själv har jag blivit bra på att vända destruktiv nervositet till något bra. När jag pratar om det nu börjar jag nästan hoppa.
Förändrades något efter att ni rodde hem segern 2008?
– Absolut. Före Unga band-tävlingen var vi inte så mycket ett ordentligt band. Då var vi kompisar som spelade. Efter vinsten har vi jobbat mer som ett riktigt band. Och förstås chansen att få göra en skiva så snabbt var ju fantastiskt.
Vad är årets vinnande koncept?
– Det som kommer väldigt mycket nu är lite mer akustisk indiepop. Island in the Sun växer varje år, därför tror jag folk kan ha tagit inspiration av band som synts där. Något elektroniskt kanske. Något i stil med Detektivbyrån har jag inte sett på unga band tidigare så det vore kul.
Vad vill du hälsa till alla deltagare?
– Lycka till förstås och just att komma ihåg att ha kul. Jag tycker själv att de som går in i det hela med mycket positiv inställning är de som tar hem det.

Cecilia Lindvall