DELA

Pubtrubadur på egna vägar

Covers i all ära men bäst är det när publiken vill höra artistens egna låtar.
– Det är en fantastisk känsla, säger Peter Nordlund som spelar på Park i kväll.
Gävlebon Nordlund, som ibland använder artistnamnet Winter, har varit heltidsmusiker i två decennier. Han har gjort sin egen musik hela tiden men han försöker inte längre få skivkontrakt.
– Det är otroligt tufft i dag. Man ska känna rätt personer, vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och helst vara ung och snygg.
Lösningen blev att ge ut skivor på eget bolag och marknadsföra dem med spelningar, på Facebook och på Spotify. Där man kan lyssna på låtar från hans nya platta ”Jag vill se snön brinna” gratis.
– Jag är kluven till Spotify. De betalar ersättningar men summorna är skrattretande små. Samtidigt är det en bra plattform för nya och osignade artister. I dag frågar folk inte om man har en cd, de frågar om man finns på Spotify. Jag använder det själv. Och ibland leder det till skivköp.
Bruce Springsteen, svensk folkmusik och Lars Winnerbäck har inspirerat honom i låtskrivandet. Han har fans som helst vill höra hans egna låtar när han uppträder, också på Åland.
Han föddes i Göteborg men när han var sex år flyttade han till Finland.
Sommaren 1984 hade han sin första betalda spelning på en fotbollsplan i Sundom. Då var det pudelrock som gällde. I början på nittiotalet flyttade han till Umeå. Där blev han blev körledare, bluesgitarrist och pubtrubadur.
– Om jag ringde hundra samtal hade jag tur om jag fick två jobb. Jag visste inte när nästa lön skulle komma. Det lossnade 2002 när jag fick en artistbokare som hade entreprenad på underhållningen på Viking Lines båtar. Sen fick jag så mycket jobb att jag klarade mig jättebra.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom