DELA
Foto: <07_Bildrubrik>PRIVATDETEKTIV Joaquin Phoenix som Larry ”Doc” Sportello i ”Inherent Vice”.

Hippiedetektiv i drogdimma

”Inherent Vice” är, förutom namnet på filmen, en term för tendensen i olika material att falla sönder med tiden utan externa påtryckningar.

I kväll har den premiär på bio Savoy.

Regissören Paul Thomas Anderson baserar filmen, som mötts av övervägande positiva recensioner, på Thomas Pynchons roman med samma namn.

På imdb.com har filmen ett medelbetyg på 7 stjärnor av 10.

Los Angeles, tidigt sjuttiotal.

Larry ”Doc” Sportello (Joaquin Phoenix) är en privatdetektiv med ena foten fast i sextiotalets drog- och hippiekultur. En dag får han ett besök av sin ex-flickvän, Shasta Fay (Katherine Waterston), som numera är den rike fastighetsmäklaren Michael Z. Wolfmanns (Eric Roberts) älskarinna.

Michaels fru Sloane (Serena Scott Thomas) och hennes älskare planerar att få honom inlagd på mentalsjukhus så de kan ta över hans förmögenhet, och Shasta ber Doc hindra dem.

Som av en slump får han snart två nya fall. Den radikale människorättsaktivisten Tariq (Michael Kenneth Williams) ber honom om hjälp med att hitta en av Michaels livvakter som också är en högerextremist.

Samtidigt anlitar Hope Harlingen (Jena Malone) honom för att hitta hennes försvunne, kanske döde man, saxofonisten Coy (Owen Wilson). Och de olika utredningarna flyter snart samman i Docs drogdimma.