DELA

Hiphop var inget för Adrian Lux

Efter att ha testat på det mesta inom musik fastnade Adrian Lux till slut för dj:andet. I fredags var han för första gången på Åland och beredde sig på att ta publiken med storm.
Prinz Adrian Johannes Hynne, mer känd som Adrian Lux, ser avslappnad ut när Nyan träffar honom på baksidan av Hotell Savoy. Det är första gången på Åland och han har valt en väldigt fin dag att komma hit. Trots en stressig morgon med båtfärd och ett antal intervjuer sätter han sig lugnt och världsvant ner tillsammans med oss. En lika stressig kväll följer då det är dags för färjan tillbaka till Stockholm för att sedan hoppa på ett flygplan.
Han passar på att fixa till frisyren lite innan intervjun drar igång på riktigt.
Hur kom du på ditt dj-namn?
– Adrian Lux lät coolt och så inspirerades jag av Sofia Coppolas film Virgin suicides. När jag gjorde min första singel tittade jag mycket på den filmen och blev väldigt rörd av en scen när de sitter på en äng. Jag tänkte att jag ville göra sådan musik som passade till just den scenen, och det gäller fortfarande vissa av mina låtar.
Är livet som dj fullt av glamour?
– Ja det är glamouröst, men det är kanske inte därför man håller på med det egentligen. Att få göra spelningar och träffa folk är det som är kul. Det värsta med dj-livet är resandet, men det är en sak som följer med.
Hur började allt?
– Jag har alltid varit intresserad av musik, men hade svårt att hitta rätt sätt för mig att uttrycka det på. I gymnasiet började jag i en klass där alla höll på med hihop. Jag testade på det mesta men var inte så duktig på det. Så hittade jag dj:ing och började med det.
Umgås du med andra populära svenska djs?
– Det är väldigt fint med de som är stora i Sverige. De känner och hjälper varandra vilket är unikt för Sverige. Den svenska scenen är väldigt stor för djs, så jag har träffat de flesta. I USA är det mycket hårdare konkurrens och det märks mellan akterna på spelningar.
Läs hela intervjun i papperstidningen!

Julia Nyback

julia.nyback@nyan.ax