DELA

Gröten är i ropet igen!

Gröt är i ropet. Folk bloggar om den och det anordnas grötevenemang. Visste du att det till och med finns mästerskap i grötkokning?
Nöje har talat med den nordiska mästaren.
Den 8 maj 2010 blev skrattinstruktören Pia Redin-Axelsson nordisk mästare i gröt. Egentligen deltog hon mest för att hon tyckte att det var kul att det hände nåt där på landet i Värmland. Men hon vann med ett havregrötsrecept som innehåller honung, kardemumma och müsli och nu förbereder hon för nordiska grötmästerskapen i Sunne i maj. Hon hoppas att deltagare från Åland och Finland också vill vara med.
– Det vore ju jätteroligt! När det ordnas VM är det bara åtta nationer med och det vore så kul om finländare också ville engagera sig.
I Norden är grötmästerskapen en ung tävling, men i Skottland har VM ordnats i flera års tid. Pia har själv deltagit i gröt-VM i Carrbrigde och kommit tvåa. Hon berättar att skotska domare föredrar lös gröt och menar att finska deltagare kan ha ett försprång med ett vispgrötsrecept.
– Jag har själv försökt laga sån gröt och med lingon och pepparkakskryddor, men det blev inte så bra.


Lev i det förgångna
Hennes råd till grötentusiaster som vill delta i tävlingen är att gå bakåt i tiden.
– Fråga mormor och farmor hur de kokade gröt på sin tid. Ser det tråkigt och eländigt ut kan man piffa upp den med något modernt och dekorera lite snyggt.
För dekorationer är ett vinnande koncept. En fin skål, tända ljus och en tjusig duk kan knuffa omdömet i rätt riktning. Hon tror själv att det är därför hon vann tävlingen förra gången.
Hennes vinnande gröt var egentligen bara ett lyckokast. En kväll funderade hon på att blanda i kardemumma och skrev upp hur mycket hon hade i av allt i gröten.
– Och så blev det så gott!
För att vara med i tävligen behöver man inte vara någon mästerkock. Har man kokat gröt åt sin familj någon gång i sitt liv är man definitivt kvalificerad.
– Det viktigaste är att ha kul!
Läs mer i tv-tidningen!

Linnea Friman