DELA

Gå ut och lek i solen

Det är sommar och folk samlas för att umgås på stugor och liknande platser. Det slutar ofta med långa kvällar fyllda av mat, dryck och skratt. För att ge dagar som detta lite extra krydda går det att ordna olika tävlingar och lekar vilket brukar uppskattas. Här kommer lite tips på just några tävlingar och lekar.
Några klassiker som säkert de flesta kört är kubb och olika typer av frågesporter vilket alltid fungerar. De tips som tas upp här ordnas kanske inte lika ofta, men de är väldigt roliga.
Vad sägs om en kombination av norskfylla och charader. Leken eller tävlingen som det ofta blir går ut på att deltagarna delas in i lag. Lagen ställs på led bredvid varandra med en lekledare till varje lag. Reglerna är sedan enkla, den första personen i ledet får ett ord av sin lekledare, till exempel hund. Personen ska då springa fram till en pinne som är placerad ståendes en bit bort på gården, sätta sin panna mot toppen av den och springa runt den cirka tio varv. När deltagaren har gjort detta är det dags att springa tillbaka till ledet för att göra en charad på det ord som lekledaren gav i början. Så fort de andra listat ur ordet är det nästa person i ledets tur. Det lag som först har fått alla deltagare att genomföra detta vinner. Charmen med leken är att se en ordentligt snurrig person testa sig på charader, det går sällan bra vilket blir väldigt roligt.
Stövelkastning är en lek som kan ordnas väldigt enkelt och smidigt utan att behöva planera något speciellt. Allt som behövs är ett par stövlar och en skottkärra, men helst två skottkärror om det finns. Leken går ut på att skottkärran placeras ut en bit bort får det att man ska kasta och sen är det bara att försöka träffa stöveln i skottkärran. Finns det två skottkärror placeras de på olika avstånd så att den längre bort blir värd mer poäng. Denna lek är både svårare och roligare än vad det låter och är värd att testas.
Är det parmiddag som anordnas och det ska lekas går det alltid att tävla i den finska sporten kärringkånk. Tävlingen går ut på att man ska bära sin partner på ryggen genom en bana som är fylld av olika hinder. Självklart går leken också bra att utföra om det är ett kompisgäng som träffas, huvudsaken är att det blir två på varje lag.

Joakim Pettersson