DELA

Fyra tunga band intar stan

Ett tungt veckoslut väntar Mariehamn.
På lördag kväll levererar fyra rockband olika variationer på temat metall på Dinos och på Bastun.
Dinosspelningen blir Ålandsdebuten för den nya metalsupergruppen The Resistance med före detta In Flames-gitarristen Jesper Strömblad.
Han lämnade In Flames 2009 för att ta sig ur sitt alkoholmissbruk. Nu är han tillbaka på banan tillsammans med Marco Aro (Face Down, ex-The Haunted), Glenn Ljungström (ex-In Flames, Dimension Zero), Alex Losbäck Holstad (ex-Despite, Decameron, Cardinal Sin) och Chris Barkensjö (Carnal Forge, Godsic, ex-Grave).
– Det började med att Jesper och Marco träffades på World of warcraft-domänen och började snacka om ett nytt band, säger Alex Losbäck Holstad.
Flera medlemmar har som synes andra projekt men The Resistance är inget hobbyband.
– Varför ska man komma och se på oss? För att vi är så jävla bra, säger Alex och skrattar.

Prisade för vinyl
Tre band står på Bastuns scen på lördag – svenska Antichrist, finska Speedtrap och svensk-åländska Obnoxious Youth. Det sistnämna bandet fick nyligen pris på Manifest-galan för oberoende skivbolag på Nalen i Stockholm.
Priset utdelades i klassen punk för skivan ”The eternal void” som hittills bara släppts i begränsad upplaga på vinyl. Det danska skivbolaget Adult Crash klassificerar plattan som punk med en del andra ingredienser.
Och det stämmer, säger Obnoxious Youths åländske medlem Johan Finne.
– Vi gör hardcore punk med mycket hårdrock och en del space rock-attribut. Vi har en theremin. Om jag ska beskriva våra influenser i väldigt stora drag säger jag att vi gillar Black Sabbath som de lät på sjuttiotalet. Men det gör väl alla sunda människor? Venom ligger oss också nära hjärtat, och Hawkwind. Vi har gjort deras ”Master of the universe” live. Vi spelade på Bastun för två år sedan men nu är det en helt annan grej. Vi har gjort ett trettiotal spelningar sedan dess.
Vem ska komma till Bastun på lördag?
– Folk som är ute efter kaos och djävulskap.
Läs mer i torsdagens papperstidning!

Patrik Dahlblom