DELA

Festa loss fast du ”bara” är 15

Är du under 18 och vill hitta partyställen i staden går det nog trögt. Men inte nu längre. Nu tågar handelseleven Johan Haglund in bland festarrangörer och erbjuder alla yngre chansen att dansa loss till häftiga ljud- och ljusshower med erfarna dj:s vid mixerbordet.
Johan ”Hagge” Haglund är 18 år och läser sitt tredje år på handelsläroverket i Mariehamn. I augusti påbörjades skolans årliga projekt som går ut på att starta eget. Tanken är att lära sig hur det går till att driva ett företag.
Då passade Johan Haglund på att sätta sin gamla idé i verket.
– Jag har länge tänkt på att arrangera fester för unga. Jag vet själv hur lite det finns att göra när man inte kommer in på krogen och de som går gymnasiet tycker att det är för låg åldersgrupp på ungdomsgårdarna, säger han.

Effektfullt
Men på fredag om två veckor, närmare bestämt 19 december, slår portarna upp till Marieparks lokaler. Det är drogfritt som gäller och åldersgränsen är satt till 15.
– Den helgen har de flesta skolor julfest och många över 18 går på krogen, därför tänkte jag att det vore bra med ett alternativ just då.
Lokalen ska fyllas av effektfulla ljud- och ljusanläggningar för att få den rätta nattklubbskänslan.
– Det blir mycket ljuseffekter och så, så det blir nog fränt. Alla dj:s kommer från Åland och de är rutinerade med lång erfarenhet.

Hip hop och house
Johan Haglund har hållit på med musik sedan början på högstadiet och ska själv spela skivor. De andra två vid mixbordet är Peter och Jojj3.
Musiken blir varierad med allt från hip hop och house till radiohits.
– Det blir däremot ingen tyngre rock eller metal, säger han. Inte den här gången.
Denna veckan har de kört igång med förberedelserna i lokalen. Ljud och ljus ska riggas upp och ordet spridas.
– Vi har satt upp posters i skolor och på stan. Det är svårt att säga hur många som kommer, men vi har hört många säga att det låter som en bra idé.

Vid succé …
Hur mycket Johan Haglund har lagt ut för projektet är hemligt men biljettintäkterna ska täcka kostnaderna. Förväntningen är att det ska gå runt. Då finns det chans till fler fester för dem som inte släpps in på vanliga krogen.
– Blir det succé med mycket folk är det bara att hitta ett nytt datum. Det vore perfekt att köra igen, säger han.
Inträdet kostar tio euro, men är du ute i god tid säljer Metro Records och Zic zac-butiken förköpsbiljetter för sju euro styck.
Klä sig får man göra precis efter egen smak. Legitimation är däremot bra att ta med sig – trots att ingen alkohol serveras.
– Jag tycker att har man en åldersgräns ska den nog accepteras, så det vore bra att ha legitimation med sig.

CECILIA LINDVALL