DELA
Foto: <07_Bildrubrik>TOPPMÖTE Tom Hanks i huvudrollen, Steven Spielberg regisserar. Det borgar för kvalitet.

”En film du borde se”

En amerikansk advokat rekryteras av CIA under kalla kriget för att hjälpa till att rädda en pilot som är fängslad i Sovjetunionen.

Det är handligen i ”Bridge of Spies” som har premiär på bio Savoy i kväll fredag.

Filmen bygger på den så kallade U-2-affären 1960 där piloten Gary Powers spaningsplan skjuts ner över Sovjetunionen under ett uppdrag där han ska fotografera en plutoniumfabrik. Advokaten James Donovan (Tom Hanks) kallas in för att förhandla med de sovjetiska myndigheterna om att få Powers fri.

På filmsajten Imdb låg snittbetyget i går på höga 8,0. Filmtopp.se ger 3,5 av fem möjliga.

– Det är stilsäkert och snyggt, från den inledande jaktscenen till att sluttexterna rullar. Som vanligt när det kommer till Spielbergs filmer är även Bridge of Spies kryddad med medmänsklig humor och några charmiga familjescener. Tyvärr räcker inte charm och humor hela vägen när historien aldrig hettar till, skriver recensenten.

Filmfenix ger 4,5 av fem, och recensenten skriver:

– När jag lämnade biografen dröjde det inte länge innan jag sökte upp mer information om de verkliga personernas livsöden. Detta i sig är ett bra betyg för en film som lämnar lite att önska. Om filmen vore ytterligare lite tätare och något mer originell så hade det varit ett mästerverk. Spielberg visar återigen prov på att han är en av vår tids bästa regissörer och detta är definitivt en film du borde se. (ms)