DELA

Eddie Meduzas band på Dino´s

Kultartisten Eddie Meduza hyllas på Dino’s på lördag – av bandet som kompade honom under hans storhetstid.
Trummisen Åke Eriksson, också känd som Dr Åke, var med när Eddie Meduza spelade på nattklubben Medley i Mariehamn 1992.
Den gången var det Eddie Meduza (som Errol Norstedt kallade sig på skiva och scen) själv som sjöng. Så var det inte alltid.
– Errol var alkoholist och det blev ofta problem när vi spelade. Vad som helst kunde hända, till och med att han inte kom till spelningen. Men vår basist (Peter Melin) var väldigt bra på att imitera Errol. Vid några tillfällen skickade vi upp honom på scenen som Eddie, med solglasögon på. Det fanns inget internet på den tiden och Errol var ingen offentlig person så det gick bra.
Eddie Meduza, som avled 2002, slog igenom med låtar som ”Punkjävlar” och ”Mera brännvin” för trettio år sedan Han hittade sin publik på landsbygden och i småstäder, i synnerhet i raggarkretsar, och han fick med få undantag dåliga recensioner. De senaste åren har han fått en viss fått kulturstatus tack vare radio- och tv-dokumentärer.
– Han går samma väg som Evert Taube och Cornelis Vreeswijk. Ingen brydde sig om Cornelis när han dog. Nu är han en ikon. Och inte var det många som tyckte att Taubes sjömansvisor var något att ha på 20-talet.
Läs mer i torsdagens Nyan!

Patrik Dahlblom