DELA
Foto: KOSTYMDRAMA I mitten Michael Nyqvist, som dottningens förmyndare Axel Oxenstierna, och Malin Buska som drottning Kristina. Veera Aaltonen

Drama om drottning får medelbra betyg

The Girl King handlar om drottning Kristina, som 1632, vid sex års ålder, den första kvinnliga regenten i Sverige, när hennes far Gustav II Adolf stupar i slaget i Lützen.

I kväll har filmen premiär på bio Savoy.

– Hon uppfostras som en prins och växer upp med idéer om att modernisera Sverige och skapa fred. Hon slåss mot de konservativa krafterna inom hovet som varken tolererar hennes idéer, hennes kunskapstörst eller hennes uppvaknande sexualitet, skriver SF Bio om filmen.

SVT Kultur ger filmen en trea, av fem möjliga, i betyg.

Recensenten anmärket på ”finnar och andra utsocknes i rollistan – och alla talar halvknackig engelska med brytning. Vilket bara det är ett rejält black om foten för ”The Girl King”, som dessutom lider av lätta fantomsmärtor från en stympad budget.”

– Det här är tydligt en film som vill vara stor kostymfilm men inte har råd. Det talas mycket om omvärlden, om stridigheter och uppror men med några få undantag utspelar sig dramat inomhus, i byggda scenerier eller natur, plåtad i snäva kameravinklar, sägs det vidare.

Dagens Nyheter ger en tvåa och Expressen tre getingar.

Expressens Bernt Eklund de svenska skådespelarna Malin Buska – ”gör en imponerande insats” och Michael Nyqvist – ”värmer som en faderlig Axel Oxenstierna”.