DELA

Beatlescovers med hjärta och själ

Ålands eget Beatles-coverband funderar på en takspelning, avslöjar basisten Guy Karlsson.
Men, ursäkta frågan, finns det verkligen något nytt att säga om The Beatles?
– Nej.
Guy funderar en stund.
Ringo har visst kommit med en ny skiva.
Guy har inte ens köpt de remastrade Beatlesskivorna, varken stereo- eller monoutgåvorna.
Och vi på Nyans Nöje som trodde att The Taxman hade ordnat studiecirklar och analyserat alla knarriga pianostolar och andetag som hörs för första gången på nyutgåvorna.
– Näe, så är det inte. Jag gillar bara energin i låtarna. Vi försöker repa två-tre gånger i månaden, inte bara för spelningar utan för att det är jäkligt roligt. Vi förbereder oss inför varje rep, vi är effektiva.
Så repertoaren växer snabbt?
– Jo, nu har vi nog en 30 låtar som alla är förknippade med Beatles. Nya låtar? Lucy In The Sky With Diamonds, Getting Better, Eight Days A Week, Can’t Buy Me Love.
Gör ni dem i den ordning de släpptes?
– Nej, vi försöker sätta de bästa låtarna tidigt så att folk som är på väg till Arken sedan skall hinna höra dem. Om man spelar med hjärta och själ så berör det lyssnaren. Vi kör tre pass.
Hur skulle det vara att spela en Beatlesplatta live, från början till slut?
– Vi har funderat på det. På den senaste Beatlesfestivalen i Liverpool körde ett band White Album från början till slut. Ett annat spelade Abbey Road.
En spelning på ett hustak då, som Beatles gjorde 1969?
– Om vi hittar ett bra hustak i stan. Zeipels, kanske? Det enda som fattas på vår repertoar är Get Back.
Vi har hört att Ulf Weman, er manager, försöker boka en spelning i Liverpool.
– Han heter Wepstein. Jag har varit på festivalen många gånger, min bror (Elof Karlsson) och Stefan Lund också. Vi är så pass bra att vi skulle kunna ställa oss på en scen där. Jag träffade en svensk i ett coverband som sade att arrangörerna är måna om att få dit nya band från hela världen.
Vilka kändisar kan man se på den festivalen?
– Beatles första trummis Pete Best var där med sitt band för några år sedan. Och de har intervjuat John Lennons syster och managern som tog dem till Hamburg första gången.
– I fjol såg jag Astrid Kirchherr. Min brors dotter fick hennes autograf. Klaus Voorman har också varit där något år. Det finns alltid en massa människor där som var med när Beatles var unga.
Vilken är den bästa alla hjärtans dag-låten för beatles-coverband?
– All You Need Is Love.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax