DELA

Bakom kulisserna hos Oldtime Cruisers

De västbärande raggarna i Oldtime Cruisers sysslar med annat än årliga bilutställningar och öldrickande i baksätet.
Nöje hälsade på i jänkarlokalen man så många gånger kört förbi och undrat vad de gör där inne egentligen.
Runt ett bord vid baren i den stora lokalen i Jomala Ringsböle sitter Oldtime Cruiser-gänget och dricker kaffe. I bakgrunden spelas någon 50-talsrock. Musiken är viktig, det går inte en träff utan att det spelas Elvis eller Chuck Berry.
De brukar vara runt fem till sex personer på torsdagsträffarna men idag dyker ett tjugotal upp. Av dem är det bara Roger Laaksonen som varit med från starten för tjugo år sedan när Niklas Pelin grundade föreningen. Resten har droppat av på vägen när äktenskap och barn tagit upp tiden. Men det kommer hela tiden nya medlemmar, fem till sex stycken per år.
– Och många kommer tillbaka när barnen blivit tonåringar, säger Kattis Holmqvist.
Vad krävs för att man ska få vara med?
– Bara man visar intresse, är en god kamrat och hjälper till räcker det bra, säger Kristian Sandell.
Roger Laaksonen står och mekar med sin Buick 58, den första bilen han köpte. Den har hängt med länge men det har varit ett olyckligt äktenskap dem emellan. Han såg den första gången i en tidning och sade att den skulle han ha, ett år senare fixade en bekant hem den från USA.
– Vi har varit med om mycket tillsammans. Den har krockat två gånger och brunnit en gång, det är den värsta bilen jag haft. Men den är värd minst 20.000 euro så jag släpper den inte i från mig bara så där, säger han.

Tidigt motorintresse
I den inre verkstaden hänger två svartvita tavlor på Elvis och i ett hörn står ett trumset. De yngre medlemmarna, som ofta är barn till ”veteranerna”, umgås ofta där.
17-årige Kristoffer Sandell är uppfödd med det här livet och trivs med att skruva och meka. Och så gillar han musiken.
– Det är väl lite annorlunda kanske, det är inte så många av mina kompisar som lyssnar på den här gamla musiken, säger han.
Kent Ingves är en nybliven ålänning från Vasa. Han försöker rusta upp en Chevrolet Master Deluxe Sport Sedan från 1935, en av de två som finns i Finland. Han erkänner att han var lite skeptisk till Oldtime Cruisers innan han gick med.
– De där västarna de har på sig fick mig att tänka på Hells Angels. Men de är ju som natt och dag, det här är bra folk, säger Ingves.
Roger Laaksonen är van med de fördomarna. Folk som kommer till lokalen för att köpa något brukar undra om de ska våga gå in.
– Det är bara att säga som det är då, att ”nog kan du få stryk om du vill nog”, skämtar han.
– Nej vi är fredliga, vi vill inte ha bråk med någon säger Per-Erik ”Perka” Söderlund.

Dans på vinden
På vindsvåningen finns ännu en bar och i taket hänger en tavla på Marilyn Monroe. På väggen hänger inramade fotografier på presidenterna, alltså de som varit ordförande i föreningen. På övervåningen håller de till på vintrarna när det blir kallt.
– Ibland sups det lite och ibland dricker vi bara kaffe. Och så dansar vi mycket, säger Roger Laaksonen.
En tidigare medlem brukade hålla danskurser så det har dansats en hel del snurrbugg och twist på festerna.
Området på en hektar i Jomala Ringsböle där Oldtime Cruisers håller till äger de helt och hållet själva. Lokalerna har byggts ut med en övervåning, varmgarage och flera garage för uthyrning. De har även byggt en väg runt lokalerna. En bit in på vägen ligger en platt, skrotad bil bredvid en liten grävskopa. Det är resultatet av den populära aktiviteten ”nippon-killing” som gänget ibland sysslar med efter sina fester.
– Vi rusar först en gammal bil tills den dör. Sedan tar vi ut batteriet och går lös med släggan. Ibland plattar vi till den med grävskopan, berättar Laaksonen.
– Det är skönt att hålla till här på landet, då slipper man klagande grannar när vi har band här som spelar, säger ”Perka”.

TANJA LÖNNQVIST