DELA

Bachman Turner = Sant

Nog är det här en lokal nyhet, tänkte jag när jag såg att Randy Bachman och CF Turner har återförenats.
”Lokal” på det sättet att deras 70-talsband Bachman-Turner Overdrive har massor av åländska fans, inklusive åtminstone två före detta centerministrar.
Kanadensarna Bachman och Turner har aldrig spelat här och de kommer aldrig att göra det (om inte Dennis Jansson ser ljuset omgående) men i gubbrockens namn tar jag mig friheten att ge dem litet spaltutrymme.
Vi som lade grunden till vår tinnitus med BTOs tredje LP Not Fragile är i gott sällskap. Stephen Kings alter ego Richard Bachman tog sitt efternamn från BTO. Homer Simpson är ett fan och bandet dyker upp på soundtracket till varannan amerikansk komedi som utspelas på 70-talet.. I filmversionen av Nick Hornbys High Fidelity döper Jack Black sitt coverband till Kathleen Turner Overdrive.
Så hur låter BTO, undrar ni.
Som en blandning av tidiga Doobie Brothers och Mountain, svarar jag. Alltså – radiovänlig softrock möter stenkross.
Deras största hit You Ain’t Seen Nothing Yet är en av väldens tre bästa låtar med koskälla (De andra är Rolling Stones Honky Tonk Women och Blue Oyster Cults Don’t Fear The Reaper). Det finns ingen studioplatta med BTO eller ens en greatest hits som håller helt igenom. Men om man tar de bästa låtarna från Not Fragile och BTO 2 så har man en riktig traktorstereoklassiker:
Gubbarna börjar bli bortåt 70 år så döm om min förvåning när jag såg att Bachman-Turner hade spelat på årets Sweden Rock. Tydligen hade Randy övertygat CF om att det är bättre att jobba än att gå i pension. Inte nog med det, de har spelat in alla konserter och gjort en ny studioplatta (som låter så där).
En annan god nyhet är att Randy Bachman har inspirerats av sin ungdomskompis Neil Young arkivprojekt och vill ge ut en rejäl BTO-box med en massa outgivet från 70-talet.
Vill ha.
Läs mer i tv-tidningen!

Patrik Dahlblom