DELA

Åländska arbetar för Jimmy Carter

Lemlänningen Julia Lindholm gör praktik i USA på Carter Center som ex-presidenten Jimmy Carter driver.
– Han är känd för att rätta språkliga fel med röd penna, säger Julia och är extra noggrann med de texter som går via honom.
25-åriga Julia Lindholm gör totalt 15 veckors praktik på Carter Center i delstaten Atlanta där hon varit sedan januari. När tiden löper ut i april byter hon praktikplats till parlamentet i Bryssel. Lemlänningen har studerat i Örebro där hon har en politices magister- och kandidatexamen i rättsvetenskap.
Här berättar hon med egna ord delar av vad hon upplevt hittills:

Att träffa Jimmy och Rosalynn Carter var verkligen häftigt men inte så överväldigade som man kan tro, efter 40 år inom politiken är de verkligen proffs på att få gäster att känna sig bekväma i sin närvaro och de är väldigt avslappnade och skämtsamma även i formella sammanhang. Ibland måste jag påminna mig att han inte bara en trevlig gammal man utan faktiskt en före detta president som har suttit i Vita Huset.
Innan praktiken hade jag läst en bok han skrivit om Israel-Palestina konflikten och hade en viss förkunskap sedan skoltiden om hans arbete som president, exempelvis försöket till en sjukvårdsreform.
Han var även den första amerikanska president att officiellt besöka den afrikanska kontinenten; Nigeria där Carter Center fortfarande arbetar med etablering av lagstyre och demokrati. Det jag inte visste var att hans sociala reformförslag till stor del drevs av Rosalynn, och fortfarande görs i form av ett program de har här på centret för motverkandet av stigman kring mental hälsa.
Jimmy Carter är i högsta grad involverad i organisationens verksamhet även om vi inte ser honom i det dagliga arbetet, dock är jag lite extra noggrann med språket när jag vet att texter med mitt namn skickas till honom. Han är känd för att rätta språkliga fel med röd penna.
Läs mer i tv-tidningen i fredagens Nya Åland!