DELA
Foto: Stefan Öhberg

Niornas skrivtävling försenad

I år är det Kulturfestival på Åland r.f. som arrangerar skrivtävlingen Skratch för niorna, tidigare år har Nordens Institut på Åland som hållit i trådarna för tävlingen.

Liksom tidigare år ordnas tävlingen i samband med Mariehamns litteraturdagar.
Författaren och inspiratören som kommer att besöka skolorna är i år Malin Klingenberg. Besöken skulle ha startat denna veckan men skjuts upp på grund av sjukdom.

– Upplägget är i stort sett likadant som då NIPÅ ordnade tävlingen. Det blir först författarbesök i skolorna och sedan får eleverna – anonymt – lämna in sina bidrag till tävlingen, säger projektledare Lina Antman, som också sitter med i styrelsen för Kulturfestival på Åland.

Som tidigare år är tävlingen en del av Mariehamns litteraturdagar. Temat för litteraturdagarna i vår är ”K – Krim, Kris, Konflikt och kanske lite Kärlek”, vilket också är temat för niornas skrivtävling.

– Tävlingen har varit väldigt omtyckt av eleverna. Ifjol fick vi in rekordmånga bidrag – ungefär 85 procent av eleverna valde att skicka in en text, vilket är en imponerande siffra med tanke på att det är frivilligt för dem att delta i tävlingen, säger Lina Antman.

Tävlingens största ändring gäller priserna. Förut har det varit första, andra och tredjeplats, hederspris samt musikpris. I år består priserna av bland annat årets guldkorn, litteraturpris, dramatikpris, lyrikpris, musikpris, journalistikpris och priset skribent med bett i.