DELA
Foto: Stefan ÖhbergPålle

Naturmålare av klass

Den mångsidige konstnären Juha Pykäläinen blir den sista som ställer ut på Fäktargubben och därmed sätts även punkt på 27 års samarbete mellan innehavaren och konstnären.

Det är en mindre utställning med motiv som visats över tid, samtidigt som konstnären med denna utställning önskar tacka alla konstintresserade som under dessa år har följt med på ”månadens tavla”.

JP hör till kategorin självlärd konstnär, född i Tammerfors 1953 och som flyttade till Åland inspirerad av naturen och skärgårdens ljus ljus. Han utgör även att bra exempel på att lång och bred konstutbildning, inte alla gånger ger framgång i ett konstnärskap.

Han hade sin första utställning 1975 och har arbetat som konstnär sedan dess, nu i 40 års tid. Han har deltagit en en rad separata utställningar, såväl samlingsutställningar. På sidan om utställningsverksamhet har han gjort porträtt, offentliga skulpturer och konstverk, illustrerat böcker och designat frimärken.

JP har utvecklats till en naturmålare av klass, där hans natur- och djurmotiv uppskattas och älskas av många. På den här miniutställningen kan man bese både kviga, häst och fåglar återgivna i dess naturliga miljöer. Förutom målningar visar han även några skulpturer av djur, även dessa gjorda med hans skarpa iakttagelseförmåga för djurets karaktär.

Fokus i motivet ligger också på objektet och det omkringliggande får en underordnad återgivning och betydelse i målningen och det är just det som gör målningen intressant och framhäver det konstnären vill förmedla.

Utställningen visas till den den 22 januari.

Bo Torgé

kultur@nyan.ax