DELA
Foto: Stefan ÖhbergMYSKOXSKALLE Minna Öberg gillar sin myskoxe från Grönland – trots att den var svårt att få ren och snygg. Det satt både köttslamsor och likmaskar på skallen när hon köpte den. Nu ska den bli tredimentionell konst.

Minna vill 3D-kopiera urtidsdjuret myskoxe

I flickrummet i det gamla huset på Neptunigatan pustar Minna Öberg ut efter en intensiv Grönlandsresa.

Nu samlar hon sina intryck och jobbar med ny inspiration vidare med nya grepp, nya färger, nya former.
– Hur bevarar vi ö-känslan, det är något som intresserar mig, berättar hon och kan vidare förtälja spännande historier om hur hon hittade drömmen, ett myskoxhuvud på grönländska facebooksidan ”köp, byt och sälj”, hur hon rengjorde huvudet från likmaskar, skrapade ur det och transporterade hem det.

– Jag smakade lite rökt myskoxkött, det är viktigt att också barn får känslan för att kött inte kommer i fyrkantiga paket från affären bara, utan att detta är djur som lever fritt på norra Grönland.

Minnas dröm är att få pengar för att göra tredimensionella kopior av myskoxskallen.

– Djuret är nästan utrotningshotat. Men tanke på det, blir det en vits att göra många kopior i rad i plast med myskoxskallar. Men att skriva ut det tredimensionellt är dyrt – det kostar runt 1 000 per skalle.

En krage med pärlor tillverkade hon under hösten på en kurs på Grönland. Det tog åtskilliga timmar.

– Färgerna är inte alls traditionella. På Grönland har man starka klara färger, som blått, gult och rött. Kragarna bärs till dräkter av sälskinn, som det behövs fem olika sälar till.

Läs mer i papperstidningen!