DELA

Middagsmålarna visar skaparlust

De kallar sig Middagsmålarna och har väldigt roligt när de tillsammans ägnar sig åt sitt konstskapande i Medis regi. Nu ställer de ut i Möbelmarknadens utställningshörna vid Gamla Godbyvägen i Mariehamn. (På bilden Ulla Häggblom och Inga-Lisa Pettersson.)
Middagsmålarna är en grupp på ett femtontal konstintresserade hobbymålare, de flesta pensionärer, som samlas till en eftermiddagskurs i Medis kursgård under terminerna. Som lärare har gruppen Medis konstlärare Aino Kivisaari. I utställningen i Möbelmarknaden deltar sju av medlemmarna och det utställda presenterades i går av två av dem: Inga-Lisa Pettersson och Ulla Häggblom.
– De flesta av oss är ju pensionärer och det är trevligt att träffas och arbeta tillsammans. Det handlar inte bara om konst utan också om socialt umgänge, säger Inga-Lisa.


Olika motiv
Men visst åstadkommer man en hel del konstnärligt också. Ulla Häggblom berättar att man arbetar med olika teman olika år. I fjol handlade det mycket om himmel och molnformationer och i år har man bland annat ägnat sig åt stilleben och även båthusmiljöer vid Nabben i Mariehamn. De motiven plus en del av fjolårets himlar finns med på utställningen.
På frågan om man själv märker att man utvecklats i skapandet genom åren, säger Ulla med ett leende
– Åtminstone har vi blivit djärvare med färganvändningen, om det nu sedan beror på att vi blir äldre och ser sämre eller på något annat.


Akvareller
Utställningen innehåller enbart akvareller och det är också akvarellmåleri som man ägnar sig åt i kurserna. En del av medlemmarna sysslar dock också med andra tekniker på egen hand.
Att Mediskurserna fyller en viktig funktion är såväl Ulla som Inga-Lisa övertygade om. Och det gäller såväl det utvecklande i själva konstskapandet som det sociala umgänget.
– Vi har haft medlemmar från hela Åland och därför är det så tråkigt att en del kommuner sparat in på sina kursanslag så att alla som velat gå på kurs inte kunnat göra det. Också i Middagsmålarna har kursdeltagare varit tvugna att sluta av den anledningen, konstaterar Inga-Lisa.


De ställer ut
De som har arbeten med på utställningen på Möbelmarknaden är: Gunnie Jansson, Runa-Lisa Jansson, Inga-Lisa Pettersson, Britta Landström, Margareta Eriksson, Ritva Grunér och Ulla Häggblom.
Utställningen, som inte har någon vernissage, kan ses månaden ut.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax