DELA

Mickels oknytt lockade barnen till bokmässan

Barnen satt tysta och storögt lyssnande när Per Gustavsson, alias Mickel från Långhult, inlevelsefullt berättade om oknytt, jättar, tomtar, troll och andra väsen som finns i de småländska skogarna.
Den åländska bokmässan fyllde femton år och för första gången fanns det program och böcker också för barnen.
Systrarna Siri och Dora Pirholt, tre och fem år, blev inte alls rädda av Mickels sagor säger de medan pappa Mattias beskrev dem som ”mustiga”.
– Vi läser mycket för Siri och Dora, så är jag själv uppvuxen och jag tycker det är självklart och viktigt. Det ska alltid vara några böcker vid sängdags men också annars på dagen då andan faller på. Vi får en fin stund tillsammans och det är ett bra sätt att varva ner på.
Dora berättar att hennes favoritböcker just nu är sådana som handlar om dinosaurier.
– Jag vill veta hur de var, jag är väldigt intresserade av dinosaurier.
Bokmässearrangören Ben Johans berättar att det är Elspeth Randelin som fixat sagoberättaren Mickel till mässan.
– Vi ville ha något nytt när det nu är jubileum och eftersom barnkulturen liksom alltid är satt lite på undantag ville vi satsa extra mycket på barnen i år. Jag är överraskad och glad över hur många barnfamiljer som kommit hit.
Det stora finlandssvenska förlaget Schildts & Söderströms aviserade nyligen om samarbetsförhandlingar och rejäla nedskärningar i personalen. Ben Johans har samarbetsförhandlat med sig själv i egna förlaget PQR och trappar ner med 90 procent och planerar att ge ut enbart en bok per år istället för tio härefter.
– Det är en allmän nedgång överallt och folk köper färre böcker.Vi har 24 försäljare här i år, ifjol var de 40. Men jag arrangerar gärna fler bokmässor.
Läs mer i papperstidningen och se Åland24 i kväll!

Anne Sjökvist