DELA

Mellan bild och tolkning i videoverk

Sju videor och en stillbild. Självständiga verk men ändå i kommunikation med varandra och betraktaren. ”Traces in Mind” kallar bildkonstnären Rita Jokiranta den utställning som har vernissage i Kakelhallen i Mariehamn på torsdag.
Utställningen i Kakelhallen, som pågår under mars och april, handlar om förhållandet mellan bild, skeende och tolkning.
Liksom i flera av Rita Jokirantas tidigare arbeten vill hon lämna det mesta av tolkningen åt betraktaren. Inte styra för mycket. Inte säga för mycket om vad hennes avsikter varit. Bilderna, videosekvenserna innehåller visserligen berättelser men var och en kan ta dem till sig, tolka dem, på sitt eget sätt.


Ljus skulle styra
Det är därför helt i linje med detta som det inte finns något ljud till de videor hon nu visar.
– Ljud skulle styra för mycket, konstaterar hon.
Som ett slags motto för utställningen har hon valt några rader ur James Merrills ”Lost in translation” om hur allt kan vara en översättning och hur varje bit av oss förloras i den…


Dialog möjlig
De videor som kommer att visas på sex tv-skärmar och i ett fall projiceras på vägg via en videokanon är alltså fristående verk och gjorda vid olika tidpunkter under 2008 och 2007.
De har namn som ”All My Tears”, ”Chasing Yesterday”, ”Fighting the Evil”… Det är dock tänkt att de också skall fungera tillsammans, kunna inleda en slags dialog. ”Som om de kunde vara scener ur samma film”, heter det i den skrivna presentationen.
Bilderna är inte heller oberoende av omvärlden utan oron i världen, minnen ur nyhetsförmedlingen som vi bär i vårt medvetande – både känslor och fakta – tar sig också in i videoverken och påverkar dem.


Mycket på gång
Rita Jokiranta är just nu inne i en aktiv period. I fjol höll hon hela fyra större utställningar: i Helsingfors, Uleåborg, Göteborg och Växjö. Den helhet som utställningen i Kakelhallen bildar är dock helt ny och har inte visats tidigare. Senast ställde hon ut i Kakelhallen hösten 2006, då med ”Colouring Thoughts”.
Vernissagen på ”Traces in Mind”, dit alla är välkomna fast inga traditionella inbjudningskort postats, hålls kl 18-20 och sedan kan utställningen ses till slutet av april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466