DELA
Foto: Stefan ÖhbergREGNSKYDD Så fort det började regna försvann de flesta in i museet. Gamla intrument mår inte bra av att få vatten på sig.

Många kom på buskspel i Önningeby

En spelmansstämma dit vem som helst fick komma med och spela eller lyssna anordnades vid Önningebymuseet i lördags.
Gerd Stenlid är en sommarålänning från Uppsala. I dag har hon med sig en liten bärbar orgel från 1925.

– Den har jag köpt via Kaustby i Finland, men den kommer från Tyskland egentligen.

Den här typen av orgel är svåra att få tag i och är populära på marknaden, men efter både mailväxling och samtal lyckades Gerd få hem den.

– Förra ägaren var glad att den hade fått komma till en bra familj, så han sålde den nog inte för pengarnas skull.

Precis utanför museet sitter Dimitris Marinakis från Grekland. Han har med sig en bouzouki, ett traditionellt grekiskt instrument.

– Den är tillverkad för hand och ungefär 20 år gammal, berättar han.

Just hans bouzouki har tre strängar, men det finns även nyare versioner med fyra.

Christine Branden är från Gålö i Stockholms skärgård. Hon är egentligen här på seglarsemester, men bestämde sig för att komma till Önningeby när hon fick höra om spelmansstämman.

– Min fiol är inte intressant alls. Jag har inte spelat så länge, bara fyra år, så det här är bara en vanlig skolfiol, förklarar hon när vi frågar om hennes instrument.

Bakom museibyggnaden sitter en hel grupp musikanter i ring och spelar. En av dem är Pelle Lindqvist som är på Åland på besök och annars bor utanför Trosa i Sverige. Han spelar nyckelharpa.

– Den här har jag byggt själv på 70-talet. Jag hade får på den tiden och jag ville ha något att pryda kanten på nyckelharpan med, så jag ristade in små får som vallas hem. Det syns inte, men här under strängarna finns en bild av mig själv i hög hatt när jag kallar hem fåren.