DELA
Foto: Katarina Gäddnäs

Leos nya till tryckeriet

Leo Löthmans nya roman har i dagarna åkt i väg till tryckeriet.

I den trevliga skrivarstugan i Lumparland Norrboda knastrar en brasa i kaminen. Leo Löthman har städat upp efter två års arbete med boken ”Stationsbackan och havet” och förbereder sig på att åka runt och berätta om boken.

– Det hör till de största kontrasterna i min tillvaro. Jag är i det närmaste folkskygg när jag blivit klar med en bok och helt isolerat mig från omvärlden medan jag skrivit.

Romanen som nu är klar är fortsättningen på ”Himlen över Helvetinjärvi” som kom år 2015. I den romanen berättar Leo Löthman om sin mammas släkt som i mitten av 1800-talet flyttade söderöver från torpet i insjö-Finland. När den förra boken avslutas har familjen som först hade en blomstrande affärsrörelse gjort konkurs och bor i en förfallen liten koja i närheten av Karis och vi har kommit fram till slutet av 1920-talet.

– Det har hela tiden varit tänkt att bli en trilogi.

Eller från allra första början tänkte han skriva något essäaktigt om skillnader mellan ålänningar och finländare. Han gjorde en liten avstickare till en berättelse om sin egen släkt och den berättelsen for iväg med honom.

Sen några år åtnjuter Leo Löthman full konstnärspension, men några tankar på att sluta skriva har han inte.

– Jag stiger upp runt fem på morgnarna och går ut hit till skrivarstugan.

Läs mer i måndagens Nya Åland!