DELA

Långväga post till bokholken

Bokholken i Kungsö har fått bokpost från Australien.

Holken är populär bland turister och Carina Aaltonen och Dan Jansén tycker det kunde finnas fler på Åland.
Bokholken i Kungsö har överlevt sin första vinter. Färgen på utsidan har lossnat en aning och dörrarna är lite sneda men holken fyller sitt syfte och funktion. Böckerna finns där även på vintern.

– Just nu finns det ungefär 90 böcker här, säger Carina Aaltonen.

Hon och Dan Jansén har byggt och satt upp holken som invigdes i slutet på mars i fjol. Då var bokholken som ingår i nätverket Little Free Library den första i Finland.

– Bokholken är ett bibliotek som tillhör alla, säger Aaltonen.

Ingen soptipp

Vem som helst får ta med sig en bok och föra dit böcker.

– Man måste inte föra tillbaka boken, man får göra hur man vill, säger Aaltonen.

– Man ska ta hit sådana böcker som man nästan inte vill göra sig av med, säger Jansén.

Det är inte meningen att vara någon soptipp dit man för gamla böcker. Jansén och Aaltonen håller ordning i bokholken och fyller på med böcker efter behov.

För tillfället finns det mest romaner. I april förde de dit böcker inför sommarsäsongen. Bokholken ligger precis vid vägen där många turister cyklar förbi. Flera har redan hittat dit.

–  De engelska böckerna har nästan alla försvunnit, säger Aaltonen.

Jansén tycker att det kunde finnas fler holkar längs med cykelvägarna så turisterna kunde ta med sig en bok och lämna tillbaka vid nästa om man vill.

– Bokholken är lite av en turistservice också, säger Jansén.

Post från Australien

För en tid sedan fick Carina Aaltonen post från Australien adresserat till bokholken i Kungsö. Alla bokholkar som ingår i nätverket har ett eget nummer. Vill man skicka en bok till någon holk ute i världen är det möjligt genom att ange numret i adressen.

– Det har också kommit en bok från England, säger Aaltonen.

Little Free library startade i USA 2009. En man från Wisconsin satte upp en bokholk vid sitt hus som ett minne till hans mor som varit lärare och älskade böcker. Hans idé blev väldigt populär och i dag har nätverket över 36 000 registrerade bolholkar världen över.Norden har än så länge ganska få.

– Bokbyten förekommer såklart på andra ställen som på arbetsplatser och caféer. Det vore roligt med ett ännu större nätverk av bokholkar här, säger Aaltonen som tycker att alla borde läsa mer.