DELA

Kvinnfolk firar 30 år med konsert och öppet hus

I helgen firas inte bara den internationella kvinnodagen utan också folkmusikgruppen Kvinnfolks 30-års jubileum.
– Vi drog ihop alla kvinnliga spelmän vi kände då den första åländska kvinnodagsfesten ordnades 1979. Hur historien om hur Kvinnfolk fortsatte är egentligen intressantare än hur det började, säger Siv Ekström, en av dem som varit med sen början. (På bilden från vänster ordförande Lillemor Björkroos, May Sagulin och spelledaren Siv Ekström.)
Namnet Kvinnfolk kom till på Spelmansstämman 1979 och gruppen skulle presenteras.
– ”Säg att det är några kvinnfolk som kommer”, sa vi, och så var namnet fött, säger Siv Ekström.
Då i början var det ungefär femton kvinnor med, men gruppen har utökats efter hand.
– Alla som vill vara med får vara med. Vi övar varje måndag kväll och de som kan komma kommer. Under vissa perioder i livet har man mer tid att spela och andra perioder hinner man inte, säger ordförande Lillemor Björkroos.


Gemenskap
I början var träffarna sporadiska och gruppen träffades ofta bara innan de hade en spelning. Det att det är enbart kvinnor med i gruppen ses som en tillgång, även om det ibland ifrågasätts av de som inte är med.
– Då brukar jag säga att inte ifrågasätter någon manskörerna som bara är män, och då skall ingen ifrågasätta oss, säger Siv Ekström.
Kvinnor har också mer förståelse för kvinnor, menar de.
– Vi förstår ju att det är svårt att komma från under småbarnsåren. Vi har fått uppleva mycket gemenskap under de här åren och jag tycker nog att vi spelar bättre nu än i början, säger Lillemor Björkroos.
På lördag firas Kvinnfolks 30-års jubileum med konsert i Önningebymuseet Efter konserten, där Kvinnfolk, Mission Impossible och The PeeGees uppträder, är alla välkomna att spela under öppnare former.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax