DELA

Kulturellt fastlagsfirande på stadsbiblioteket

Vårens andra Kultur på dagtid äger rum fastlagstisdagen 21 februari.
Sjökapten Göte Sundberg håller på Mariehamns stads födelsedag den 21 februari ett föredrag på stadsbiblioteket kallat ”Bonderedare blir skeppsredare”.
– Föredraget beskriver den sjöfart som bedrevs av den åländska allmogen, först i form av byteshandel med närliggande marknader och efter det att staden grundats 1861 i form av regelrätt sjöfart. Det imponerande åländska skeppsbyggeriet berörs också. Slutligen berättar kapten Sundberg om hur skeppsredarna under 1890-talet etablerade sig i den unga staden, meddelar stadens kultursekreterare Lars Midbjer i ett pressmeddelande.

Filmvisning ”Från by till stad”
Filmen ”Från by till stad” skildrar Mariehamns 150-åriga utveckling från några gårdar i Övernäs till en stad på cirka 11.000 invånare. Filmen innehåller flera intervjuer.
Jan Erik Berglund står för berättandet och filmen är sammanställd av Kalle Wetterström till Mariehamns 150 års jubileum. Filmen är 45 min.
Eftersom 21 februari även är fastlagstisdag bjuder staden de tvåhundra första gästerna på kaffe och fastlagsbulle.
Filmen visas klockan 12.00, 15.00 och 18.00. Sundbergs föredrag hålls klockan 13.00. Fastlagsbullen bjuds mellan klockan 12 och 14.00 till de tvåhundra första gästerna.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson