DELA
Foto: Katarina Gäddnäs

Konsult, rapartist och filmproducent i Kapstaden

Finströms tidigare kommundirektör Niklas Oriander bor numera i Sydafrika. Där arbetar han som företagskonsult, har startat ett filmbolag och just släppt en singel med rap-gruppen Pumpa På.

– Men Åland finns alltid med på radarn.
I våras släppte den legendariska finlandssvenska rap-trion ”Pumpa på” en ny singel. Det var 20 år sedan de gjorde en fullpackad avskedskonsert på Brunnshuset i Helsingfors. Gruppen består av Finströms tidigare kommundirektör Niklas Oriander, Linus Almqvist och Tom Groop.

– Vi har ofta talat om att vi borde göra nytt material, men familj och arbete har kommit i mellan. Nu när det var jubileum fick vi det äntligen gjort.

När hustrun Suzan Eriksson fick erbjudande att jobba för FN i Mocambique tog Niklas Oriander tjänstledigt från sin tjänst som kommundirektör i Finström för att bli hemmapappa på heltid i Maputo.

– Det var en rätt stor omställning.

Nu har sonen redan gått ett par år i skola och familjen har flyttat till Kapstaden i Sydafrika. Oriander har nu tillsammans med hustrun startat ett konsultföretag som hjälper skandinaviska företag att etablera sig i Sydafrika.

Paret har nu dessutom startat ett filmbolag Soapbox Republic som gör dokumentärfilm.

– Hittills har vi mest gjort kortfilmer för olika hjälporganisationer. Vi strävar ändå efter att göra filmer i längre format.

Läs mer i fredagens Nya Åland!